Калорійність хліба

Практично будь-яка дієта передбачає відмову від всіх борошняних виробів. З цієї причини досить поширений стереотип, що хліб – ворог стрункості. Це вірно лише частково. Адже різні сорти можуть принести шкоду, так і користь організму. Якщо вам важко відмовитись від споживання хліба – зовсім не обов’язково це робити. Досить тільки розібратися, який вид є корисним, і в якій кількості можна їсти без шкоди для фігури.

Зміст

  • Користь хліба
  • Шкоду
  • Енергетична цінність
  • Калорійність сортів
  • Як правильно їсти
  • Відео

Користь хліба

Слід пам’ятати, що не все борошняне однаково шкідливо. Наприклад, несолодка випічка з борошна грубого помелу #8212; джерело корисної для травної системи клітковини. Але завжди потрібно знати міру. Адже зловживання навіть дуже корисними продуктами здатне істотно нашкодити.

  • Висівковий та житнього – джерело вуглеводів з низьким глікемічним індексом. Це корисні вуглеводи, які забезпечують тривале відчуття ситості і стимулюють мозкову активність.
  • Білий багатий білком, залізом, фосфором і калієм.
  • Вживання чорного позитивно впливає на роботу нервової системи, запобігає перевтома, покращує стан шкіри, волосся і нігтів.
  • Дозволяє вивести токсини, солі важких металів і радіонукліди.
  • Вживаючи висівковий або житній хліб, ви істотно скоротите загальна кількість споживаних калорій, так як будете отримувати набагато швидше і з’їдати менше. Слід повністю відмовитися від кондитерських виробів і цукру (заборонено улюблене багатьма комбінування з медом або варенням). До того ж, калорійність хліба значно нижче, ніж, наприклад, пісочного печива або шоколаду. Їжте його з шматочками нежирного м’яса і свіжими овочами. Наприклад, 25 г висівкового хліба + 20 г відвареного курячого м’яса + огірок – ідеальний перекус між сніданком і обідом.

Шкоду

Магазинний хліб з пшеничного борошна вищого сорту практично не володіє корисними для організму властивостями. Справа в тому, що в процесі виробництва такого борошна зі злаків видаляють «баластні речовини» #8212; квіткову оболонку (висівки), зерновий зародок (джерело вітаміну Е) і алейроновий шар зерна (джерело цінної для організму білка). Потім відбілюють, щоб випічка з неї мала привабливий вигляд. У підсумку виходить рафінована борошно з високим вмістом крохмалю, який сприяє появі зайвих кілограмів. Крім того, заводський хліб з такого борошна містить різні харчові добавки. Це консерванти (наприклад, сорбінова кислота), ароматизатори, емульгатори і розпушувачі. Ймовірно, що з’їсте ви такого хліба багато, але так як він містить шкідливі вуглеводи з високим глікемічним індексом, насичення не відчуєте. А це прямий шлях до зайвих кілограмів.

Ще один пункт – це дріжджі. Дріжджові грибки порушують мікрофлору кишечника, що погіршує травлення і провокує виникнення гнильних процесів. Крім цього, перешкоджають засвоєнню необхідних організму вітамінів і мікроелементів. При таких умовах накопичуються токсини, які здатні спровокувати безліч серйозних захворювань (гастрит, себорея, камені в жовчному міхурі).

Вибираючи в магазині хліб, обов’язково звертайте увагу на його склад. Якщо ви стежте за харчуванням і дбаєте і здоров’я вашої сім’ї – робіть вибір на користь натурального.

Скільки важить шматок хліба?

Для того, щоб точно визначити вагу шматка, який ви відрізали, можна користуватися кухонними вагами. Можна скористатися більш простим способом підрахунку. Наприклад, буханець «Бородінського» важить 350 р. Якщо розрізати її на 10 частин – вийде 10 скибочок по 35 г, якщо на 20 – вага кожного шматка складе 17,5 р., Перш ніж різати, умовно розділіть буханець на рівні частини. Шматок хліба товщиною в 1,5 см важить 25-30 р.

Енергетична цінність

Щоб позбутися від зайвої ваги і зберегти гарну фізичну форму – вам не обов’язково сидіти на дієтах з мізерним раціоном. Досить стежити за кількістю споживаних і витрачених калорій. Не відмовляйтеся від хліба, якщо без нього харчування буде здаватися неповноцінним, а кожна трапеза – незавершеною. Адже це може спровокувати психологічний дискомфорт, що негативно відіб’ється на здоров’ї. Слід лише визначити оптимальне по калорійності кількість і дотримуватися цю норму.

Калорійність сортів

А тепер давайте поговоримо про калорійність різних сортів.

Білий

У 100 г білого хліба міститься 8,12 г білків, 2,11 г жирів і 50,19 г вуглеводів. Наприклад, калорійність батона – 260 ккал на 100 г В 100 г багета міститься 262 ккал, а в білому пшеничному з поздовжніми надрізами – 242 ккал на 100 р.

Сірий

Містить як житнє, так і пшеничне борошно в різних пропорціях. Харчова цінність: 9,40 г білків, 2,79 г жирів і 49,25 г вуглеводів на 100 г Калорійність – 262 ккал в 100 р. У житньо-пшеничному «Дарницькому» хліб 206 ккал на 100 г, в «Українському» #8212; 198 ккал.

Чорний

Чорний містить повний набір незамінних для організму амінокислот. У їх числі – лізин, який необхідний для засвоєння білків, повноцінного обміну речовин і вироблення антитіл імунної системи. Споживання хліба з житнього борошна сприяє швидкому виведенню канцерогенів і продуктів обмінних процесів організму. Однак не рекомендовано вживання при підвищеній кислотності, гастриті і виразці. У 100 г житнього хліба без добавок міститься 6,90 г білків, 1,30 г жирів і 40,9 г вуглеводів. Калорійність чорного #171;Бородінської#187; #8212; 202 ккал.

«8 злаків»

До складу входить вісім видів борошна з восьми злаків. У ньому містяться вітаміни (В1, В2, В5, В6, В9, В12, Е) і такі корисні речовини, як магній, кальцій, калій, цинк, фосфор, йод, залізо і натрій. Калорійність хліба «8 злаків» #8212; 269 ккал на 100 г Харчова цінність – 13,7 г білків, 5,2 г жирів і 42 г вуглеводів.

З висівками

У складі висівкового є вітаміни В1, В6, В12, Е, РР, цинк, залізо і фосфор. Його вживання позитивно впливає на роботу травної, серцево-судинної і нервової систем. Висівки – ефективний адсорбент. Вони сприяють виведенню токсинів і зниження рівня холестерину в крові. Енергетична цінність хліба з висівками становить 227 ккал на 100 г Харчова цінність – 7,5 г білків, 1,3 г жирів і 45,2 г вуглеводів у 100 г продукту.

Зерновий

У зерновому містяться цілісні злакові зерна. Тому практично всі вітаміни (В,А, Е, РР) і мікроелементи (калій, натрій, молібден, фосфор, йод, залізо, кальцій), які є у складі зернової оболонки, в ньому зберігаються. За рахунок високого вмісту харчових волокон, споживання в їжу благотворно впливає на діяльність шлунково-кишкового тракту. Регулярне вживання запобігає розвитку атеросклеротичних змін в судинах і є профілактикою цукрового діабету. Калорійність зернового хліба, залежно від сорту, становить 220 – 250 ккал на 100 г продукту.

Бездріжджовий

З-за того, що принцип приготування виключає застосування пекарських дріжджів, він вважається найбільш корисним і, до того ж, самим низькокалорійним. Його споживання є профілактикою захворювань шлунково-кишкового тракту, оскільки він сприяє нормалізації обмінних і травних процесів. Існує безліч видів бездріжджового хліба. Його можна відшукати на полиці супермаркету або приготувати самостійно. У такому разі калорійність буде залежати від використовуваних інгредієнтів. Калорійність бездріжджового хліба становить 150 #8212; 180 ккал на 100 р. Якщо ви готуєте самі і додаєте в нього, наприклад, кунжут або насіння – енергетична цінність стане вище.

Тостовий

Призначений для тостів хліб трохи солодше звичайного білого і відрізняється підвищеною калорійністю. На 100 г продукту #8212; 290 ккал. Харчова цінність – 7,3 г білків, 3,9 г жирів і 52,5 г вуглеводів. За рахунок піджарки в тостері незначно змінюється маса шматочки (з-за втрати вологи), але не його калорійність. Так, калорійність тосту вагою 15 г складе 40 – 45 калорій, тостів з чорного хліба #8212; близько 200 калорій на 100 г, або 30 на один тост вагою в 15 р.

Кукурудзяний

У кукурудзяній міститься велика кількість клітковини, яка перешкоджає всмоктуванню надлишків холестерину і захищає серцево-судинну систему. Вітаміни (А, В1, В2, С) і мінеральні компоненти (натрій, калій, кальцій, магній, фосфор), які входять до складу кукурудзяного борошна, нормалізують обмінні процеси. Він корисний при легких формах діабету, захворюваннях підшлункової залози і кишечника. Харчова цінність – 6,70 г білків, 7,10 г жирів і 43,50 г вуглеводів на 100 г продукту. Калорійність – 266 калорій.

Фруктовий

У такий додають фініки, курагу, родзинки, інжир, апельсини, горіхи і т. д. Для приготування фруктового традиційно використовують житнє борошно. Такий продукт підходить для перекусів між основними прийомами їжі. У 100 г міститься 7,80 г білків, 7,75 г жирів і 53,80 г вуглеводів. Калорійність фруктового хліба – 325 ккал. При самостійному приготуванні враховуйте калораж використовуваних інгредієнтів.

Сушений

Сушений хліб корисніше для травного тракту, оскільки має набагато меншу клейкістю, ніж свіжий. До того ж, сухарики – відмінне доповнення до гарячих рідких страв. Калорійності сушеного і свіжого хліба не відрізняються, оскільки процес висушування – як природний, так і в духовці – відбувається без додавання будь-яких додаткових інгредієнтів. Так, калорійність 100 г сухарів з білого хліба становить 260 #8212; 330 калорій на 100 г, сухарів з сірого – 200 – 270 калорій на 100 г, житніх сухарів становить 170 – 220 калорій на 100 р.

Смажений

Калорійність смаженого хліба залежить, по-перше, від того, який хліб і в якій кількості ви використовуєте. А по-друге, від того, на чому ви його поджариваете. Наприклад, якщо ви поджариваете скибочку пшеничного хліба (вагою в 30 м – 72 калорії) на вершковому маслі (3 м – 23 калорії) – калорійність його складе 105 калорій. Хороший варіант для сніданку.

З маслом

Щоб визначити калорійність бутерброда з маслом, потрібно знати точну кількість інгредієнтів, а також їх енергетичну цінність. Наприклад, шматочок «Бородінського» хліба вагою в 25 г – 52 калорії, 4-х г вершкового масла – близько 30 (обов’язково дивіться калорійність на упаковці). Тобто, калорійність житнього хліба з маслом у таких пропорціях складе 82 калорії.

Як правильно їсти

  1. Намагайтеся не їсти хліб гарячим, так як з-за підвищеної клейкості він буде дуже погано перетравлюватися. Це може спровокувати загострення гастриту, розлад або запор. Якщо ви страждаєте захворюваннями шлунково-кишкового тракту – їжте трохи підсушений. Він чинить менший сокогонное дію (це небезпечно при підвищеній кислотності) порівняно зі свіжим.
  2. Вкрай не рекомендується поєднання з картоплею, так як в цих продуктах підвищений вміст крохмалю.
  3. З м’ясом, рибою, сиром і вершковим маслом краще їсти чорний.
  4. Добре поєднується зі свіжими овочами.
  5. Не їжте цвілий хліб. Справа в тому, що у цвілі міститься більше сотні токсичних сполук, які можуть спровокувати тяжкі захворювання – аж до ракових пухлин. Тому будь-які запліснявілі продукти краще відразу викидати.
  6. Щоб не погладшати, з’їдайте не більше 100 г житнього і житньо-пшеничного хліба на добу. Білого #8212; не більше 80 г в день.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *