Меню правильного харчування на місяць

Не секрет, що здорове харчування – це запорука здоров’я і стрункості. Різні дієти сприяють позбавленню від зайвої ваги. Однак будь-яка дієта – тимчасова міра, яка передбачає подальший перехід на правильне харчування. Інакше закріпити досягнутий результат неможливо. Якщо ви вирішили раз і назавжди позбутися від зайвих кілограмів і знайти упевненість в собі – почніть харчуватися правильно.

Зміст

  • Принципи правильного харчування
  • Як скласти меню на місяць
  • Продукти
  • Меню на місяць
  • Для чоловіків і жінок
  • Для сім’ї
  • Для підлітків
  • Після 40-ка років
  • Корисні рекомендації для здорового схуднення
  • Відео

Принципи правильного харчування

Правила правильного харчування досить прості, але діють безвідмовно. Харчуючись збалансовано, ви поступово позбавитеся від зайвої ваги і знайдете ідеальну для вас фізичну форму. Щоб зробити процес схуднення більш інтенсивним – виконуйте фізичні вправи. Намагайтеся якомога більше рухатися. Навіть якщо ви не ходите в спортзал, перестаньте користуватися ліфтом і ви зможете позбутися від 2-х – 5-ти зайвих кілограмів в місяць.

  1. Режим: потрібно привчитися є в один і той же час.
  2. Калорійність: їжте різноманітну їжу, але вважайте калорії. Це швидко увійде в звичку.
  3. Для схуднення важливо витрачати більше калорій, ніж споживаєте. Меню при цьому повинно бути різноманітним.
  4. Виключіть з раціону фаст-фуд і напівфабрикати.
  5. Риба і м’ясо – джерело необхідного організму білка. А білок – вірний союзник стрункої фігури.
  6. Кондитерські вироби теж рекомендується виключити з раціону, але якщо ви ласун – зведіть їх споживання до мінімуму, або замінюйте одні солодощі іншими. Наприклад, замість висококалорійних десертів їжте фруктове желе або зефір.
  7. Свіжі фрукти та овочі – незамінна складова меню здорового харчування. Намагайтеся споживати їх кожен день.
  8. Каші (вівсяна, рисова, гречана, ячна) – основа правильного харчування.
  9. Намагайтеся їсти менше жирної їжі.
  10. Привчіться пити каву і чай без цукру. Можете додавати мед, але не забувайте, що при схудненні можна вживати не більше 2-х столових ложок меду на добу.
  11. Пийте 2 л чистої води без газу щодня.
  12. Не їжте в поспіху, або перед комп’ютером. На їжі важливо концентруватися, їсти повільно, ретельно пережовуючи кожен шматочок. Так ви не з’їсте зайвого і уникнете відчуття тяжкості в шлунку після їжі.

Як скласти меню на місяць

  • Відсутність сніданку. Не снідаючи вранці, ви ризикуєте переїсти ввечері. Таким чином схуднути не вийде.
  • Висококалорійний вечеря. Якщо ви звикли щільно вечеряти, доведеться міняти звички. Вечеря повинна бути легким. Наприклад, 200 г запеченої курячої грудки, або тушкованою тріски.
  • Висококалорійні напої. Якщо ви любите кавові напої (лате, капучіно і т. д.), соки і солодкий чай – відмовлятися від них не обов’язково, але обмежити споживання необхідно. Їх добовий калораж повинен становити не більше 500 калорій.
  • Алкоголь. Будьте обережні з алкоголем, так як він высококалориен і збуджує апетит.
  • Відмова від споживання жирів. Жири потрібні організму для нормального обміну речовин. Виключивши їх з раціону, ви ризикуєте спровокувати збій, наприклад, гормональний. Принципово важливо отримувати жири з натуральної їжі (м’яса, риби, молочних продуктів).
  • Соуси і приправи. Магазинні соуси, як правило, висококалорійні і містять безліч штучних добавок, а приправи здатні збуджувати апетит. Тому не зловживайте цими добавками. До того ж, і соуси і приправи можна готувати самостійно.
  • Якщо вам потрібно поповнити запаси провізії – йдіть у магазин ситими. На голодний шлунок ви ризикуєте спокуситися їжею, яка суперечить принципам правильного харчування.
  • Не робіть ваш раціон мізерним у прагненні якомога скоріше позбутися від зайвої ваги. Пам’ятайте, що головний принцип правильного здорового харчування – збалансованість. Тому споживайте не менше 1200 калорій на добу.

Продукти

Складаючи меню на місяць для схуднення, пам’ятайте: ви не повинні голодувати, але і не можна переїдати. Тобто не варто зловживати навіть нешкідливими яблуками #8212; шлунок має властивість розтягуватися. Не забувайте про те, що з-за столу треба вставати з відчуттям легкості.

  • Після пробудження випивайте 250 мл води без газу.
  • Після того, як ви випили води або іншої рідини є можна не раніше, ніж через 40 хвилин.
  • Пити рідину можна не менше, ніж через годину після їжі.
  • Вечеряйте за 2 – 3 години до сну.
  • Складайте меню, згідно вашого режиму дня (наприклад, якщо ви працюєте по ночах – це не означає, що вам доведеться голодувати), але суворо дотримуйтеся розпорядку прийому їжі.
  • Їжте дробово: 4 – 6 разів на день.
  • Перекушуйте свіжими фруктами, овочами та горіхами (волоськими або арахісом). Так ви не будете відчувати сильний голод і переїдати під час основних прийомів їжі.
  • Пийте зелений чай з лимоном. Він добре пригнічує апетит, прискорює метаболізм і очищає організм.

У вашому раціоні обов’язково повинні бути:

  1. крупи;
  2. м’ясо (курятина, індичка, яловичина);
  3. риба;
  4. гриби;
  5. горіхи (без солі і приправ);
  6. сирі фрукти і овочі;
  7. мед, родзинки, курага, чорнослив;
  8. натуральні молочні продукти;
  9. яйця (якщо тільки у вас немає на них алергії);
  10. рідкі гарячі страви (супи, борщі);
  11. зелень.

Меню на місяць

Тиждень № 1

День 1

сніданок: 200 г сирно-бананової запіканки (сир 7% жирності + натуральний йогурт + банани), кава або чай.

другий сніданок: 1 хурма, 1 яблуко.

обід: 200 г грибного супу, 100 г гречаної каші на воді + 0,5 чайної ложки вершкового масла, 70 г фрикадельок з курячого філе (філе + цибуля + куряче яйце + рис).

полудень: 1 варене яйце, 2 хлібця, 2 ківі.

вечеря: 200 г запеченої сьомги, 100 г салату (огірки + помідори + оливкова олія).

День 2

сніданок: 200 г вівсяної каші на воді + 1 чайна ложка меду + 50 г полуниці, зелений чай.

другий сніданок: 100 г сиру (9% жирності), 1 банан.

обід: 200 г томатного супу з сочевицею, 100 г відвареного курячого філе 150 г салату (огірки, помідори, оливкова олія, зелень).

полуденок: 150 г салату (огірок + відварне куряче філе + яєчні білки + соєвий соус + лимонний сік).

вечеря: 150 г запеченого минтая, 80 г запеченої картоплі, 2 помідора.

День 3

сніданок: 200 г гречаної каші на воді + 1 чайна ложка вершкового масла, 1 яблуко, кава або чай.

другий сніданок: 2 варених яйця, 2 хлібця.

обід: 200 г рисового супу на курячому бульйоні, 80 г курячих котлет.

полуденок: 150 г фруктового салату (яблуко + банан + апельсин + натуральний йогурт + 1 чайна ложка меду).

вечеря: 150 г відвареного рису, 100 г запеченого філе індички.

День 4

сніданок: 2 хлібця, 50 г сиру (9% жирності), 50 г запеченого курячого філе, 1 огірок, кава.

другий сніданок: 1 банан, 50 г арахісу (без солі).

обід: 200 г юшки, 80 г запеченої риби (на вибір).

полуденок: 150 г сирного десерту (сир 5% жирності + натуральний йогурт + полуниця + волоські горіхи + 1 чайна ложка меду), зелений чай.

вечеря: 1 варене яйце, 50 г сиру (9% жирності), 100 г салату (відварне куряче філе + помідори + огірки + натуральний йогурт).

День 5

сніданок: 150 г сирно-вівсяного пирога (вівсяні пластівці + курячі яйця + знежирений сир + молоко 0,5% жирності + мед), чай або кава.

другий сніданок: 1 грейпфрут.

обід: 150 г відвареного рису без масла, 100 г курячої грудки в вершковому соусі (вершки 10%), 1 огірок.

полуденок: 150 г салату (помідори + огірки + варені яйця + відварне куряче філе + знежирений йогурт без добавок), чай.

вечеря: 150 г гречаної каші на воді без масла, 70 г тушкованої яловичини, 1 огірок.

День 6

сніданок: 2 запечених сирника (по 50 г), 1 банан, кава або чай.

другий сніданок: 1 хурма, 1 ківі.

обід: 200 г борщу (на курячому бульйоні), 100 г вінегрету.

полуденок: 150 г сиру (9% жирності), 1 варене яйце.

вечеря: 150 г запеченого лосося, 100 г овочевий запіканки.

День 7

сніданок: 150 г рисової каші на воді + 0,5 чайної ложки вершкового масла, 70 г запеченого хека, кава або чай.

другий сніданок: 1 банан, 1 яблуко.

обід: 200 г сирного супу, 150 г салату (огірки + помідори + варені яйця + сметана 15% жирності).

полудень: 100 г рагу (картопля морква + капуста + морква), 250 мл кефіру (2,5% жирності).

вечеря: 150 г тушкованої тріски, 100 г морської капусти, 2 хлібця.

Тиждень № 2

День 1

сніданок: 200 г вівсяної каші на молоці (1,5% жирності), 100 г свіжої малини, кава або чай.

другий сніданок: 2 хлібця, 50 г сиру (9% жирності).

обід: 100 г гречаної каші на воді без масла, 100 г запеченої курячої грудинки, 100 г тушкованих овочів (будь-яких).

полудень: 200 г фруктового салату (яблука + апельсини + ківі + натуральний йогурт + 1 столова ложка меду), зелений чай.

вечеря: 150 г запеченої яловичини, 100 г овочевий запіканки.

День 2

сніданок: 200 г рисової каші на молоці (1,5% жирності), кава або чай.

другий сніданок: 2 хлібця, 2 чайні ложки меду, 1 яблуко.

обід: 200 г тушкованої капусти (з додаванням рослинного масла, 100 г запеченого курячого філе.

полуденок: 150 г сиру (9% жирності), 1 банан.

вечеря: 150 г відвареного бурого рису без масла, 150 г тушкованих у вершковому соусі грибів (вершки – 10% жирності).

День 3

сніданок: омлет (2 яйця + 200 мл молока 3,5% жирності), 20 г твердого сиру, 2 хлібця.

другий сніданок: 1 яблуко, 1 апельсин.

обід: 200 г гречаного супу на курячому бульйоні, 150 г картопляного пюре + 1 чайна ложка вершкового масла, 70 г запеченої яловичини.

полуденок: 150 г сирно-бананової запіканки, 200 мл ряжанки (4% жирності).

вечеря: 200 г тушкованої тріски, 150 г салату (пекінська капуста + огірки + зелений горошок + помідори + натуральний йогурт або соєвий соус).

День 4

сніданок: бутерброд (25 г хліба з висівками + 5 г вершкового масла + 10 г твердого сиру + 20 г шинки), 1 банан, кава або чай.

другий сніданок: 100 г сиру (9% жирності) + родзинки (10 г) + курага (10 г).

обід: 250 г супу з локшиною та куркою, 150 г тушкованих овочів з грибами.

полуденок: 2 курячих яйця, 2 хлібця, 250 мл томатного соку.

вечеря: 200 г цвітної капусти в яєчному клярі, 100 г відвареної курячої грудинки, 200 мл кефіру (2,5% жирності).

День 5

сніданок: омлет (2 яйця, 200 мл молока 3,5% жирності), 100 г відвареної курячої грудки, 100 г гречаної каші на воді + 1 чайна ложка вершкового масла.

другий сніданок: 1 банан, 1 апельсин, кава або чай.

обід: 250 г супу з фрикадельками з яловичини, 100 г запеченої картоплі, 50 г тушкованої яловичини.

полуденок: сирно-яблучна запіканка (творог 9% жирності + яблука + натуральний йогурт + манна крупа + мед + кориця).

вечеря: 200 г овочевий запіканки, 100 г відвареної грудки індички.

День 6

сніданок: 250 г вівсянки на воді + 1 чайна ложка вершкового масла + 15 г родзинок, 1 банан.

другий сніданок: 2 хлібця + 15 г твердого сиру + 15 г шинки, кава або чай.

обід: 250 г рисового супу на курячому бульйоні, 150 г тушкованої курячого філе, 2 огірка.

полудень: 200 г вінегрету.

вечеря: 200 г запеченого хека, 100 г гречаної каші на воді без масла (можна із соєвим соусом), 200 мл томатного соку.

День 7

сніданок: 150 г бісквіта, 1 банан, кава або чай.

другий сніданок: 50 г арахісу, 1 яблуко.

обід: 200 г юшки, 100 г будь відварної риби, 2 помідора.

полудень: 100 г солодкого сиру (9% жирності) + 30 г чорносливу.

вечеря: 150 г відвареного рису без масла, 200 г відварених мідій, 1 огірок.

Тиждень № 3

День 1

сніданок: 150 г сирно-яблучної запіканки, 1 банан, 20 г темного шоколаду.

другий сніданок: 2 хлібця, 50 г сиру (7% жирності), 20 г родзинок, кава або чай.

обід: 200 г борщу на яловичому бульйоні, 100 г салату (відварна куряча грудка + огірки + помідори + натуральний йогурт).

полудень: 1 запечений кабачок, 250 мл кефіру (2,5% жирності).

вечеря: 170 г запеченої сьомги, 100 г гречаної каші на воді без масла, 100 г салату (варене яйце + огірки + помідори + натуральний йогурт + соєвий соус).

День 2

сніданок: 100 г вівсяного печива без борошна (вівсяні пластівці + яблука + кефір + мед + кориця), 1 банан, кава з молоком (1,5% жирності) або чай.

другий сніданок: 100 г сиру (7% жирності), 150 мл кефіру (2,5% жирності).

обід: 200 г сирного супу, 100 г курячих котлет на пару.

полудень: 200 г салату (огірки + помідори + варене яйце + натуральний йогурт).

вечеря: 100 г гречаної каші на воді без масла, 150 г тушкованих грибів, 50 г тушкованої курячої грудки.

День 3

сніданок: 200 г ячної каші на воді + 1 чайна ложка вершкового масла, 1 яблуко.

другий сніданок: 2 хлібця, 2 варених яйця, 50 г сиру (9% жирності), кава або чай.

обід: 200 г супу-пюре з креветками, 100 г відвареного рису без масла, 80 г морської капусти.

полуденок: 150 г фруктового салату (яблука + груші + апельсини + ківі + натуральний йогурт + кориця + 1 чайна ложка меду), зелений чай.

вечеря: 150 г відварених кільця кальмара, 150 г овочевий запіканки.

День 4

сніданок: 200 г вівсяної каші на воді + 20 г родзинок + кориця, 1 банан.

другий сніданок: 2 хлібця, 100 г сиру (5-6% жирності).

обід: 250 г грибного супу, 150 г картопляного пюре без масла, 1-2 курячих котлет на пару (50 г).

полудень: 200 г овочевий запіканки, 150 мл томатного соку.

вечеря: 1 запечений кабачок, фаршировані курячою грудкою (100 г) і грибами (80 г).

День 5

сніданок: 150 г запечених вівсяно-бананових млинців (вівсяні пластівці, банани, 50 мл молока 3,5% жирності, кориця), чай або кава.

другий сніданок: 1 ківі, 1 яблуко, 20 г волоських горіхів.

обід: 250 г юшки, 100 г відвареної риби (з юшки), 2 огірка.

полуденок: 2 варених яйця, 20 г шинки, 250 мл томатного соку.

вечеря: 150 г відвареного рису без масла, 200 г відварених креветок.

День 6

сніданок: 200 г сиру (6-7% жирності) + 1 чайна ложка меду, 1 банан, кава або чай.

другий сніданок: 1 яблуко, 1 апельсин.

обід: 250 г борщу на курячому бульйоні, 100 г салату (огірки + помідори + варене яйце + сметана 15% жирності).

полуденок: 150 г овочевого рагу (картопля + морква + капуста + цибуля).

вечеря: 200 г запеченої курячої грудинки, 100 г салату (огірки + пекінська капуста + натуральний йогурт).

День 7

сніданок: 2 варених яйця, 150 г гречаної каші на воді + 1 чайна ложка вершкового масла, 20 г твердого сиру.

другий сніданок: 1 банан, 1 апельсин, чай або кава.

обід: 250 г супу з вермішеллю на курячому бульйоні, 100 г вінегрету, 1-2 курячі котлети на пару.

полуденок: 150 г сирно-яблучної запіканки, 200 мл кефіру (2,5% жирності).

вечеря: 100 г відвареного рису без масла, 100 г овочевий запіканки, 100 г запеченої тріски.

Тиждень № 4

День 1

сніданок: 200 г вівсяної каші на молоці (1,5%), 1 банан, кава або чай.

другий сніданок: 150 г фруктового салату (яблуко, ківі, апельсин, будь-які ягоди, натуральний йогурт, 1 чайна ложка меду).

обід: 200 г овочевого рагу з грибами, 100 г тушкованої курячої грудки.

полуденок: 150 г сиру (9% жирності), 2 хлібця, 200 мл ряжанки (3-4% жирності).

вечеря: 200 г відварених мідій, 2 огірки, 1 помідор.

День 2

сніданок: 150 г запечених яблучно-сирний оладок (сир 7% жирності, манна крупа, яблука, натуральний йогурт), 100 г свіжої малини, кава або чай.

другий сніданок: 150 г салату (варене яйце, огірки, помідори, сметана 15% жирності).

обід: 200 г запеченого минтая, 150 г морської капусти.

полуденок: 150 г сиру (7% жирності), 2 хлібця.

вечеря: 150 г тушкованої яловичини, 1 запечений кабачок, 150 г салату (пекінська капуста + огірки + зелений горошок + соєвий соус + лимонний сік).

День 3

сніданок: 2 хлібця, 10 г джему, 2 банана, 1 запечене яблуко, кава або чай.

другий сніданок: 2 варених яйця, 25 г шинки.

обід: 200 г овочевого супу без м’яса, 100 г запеченої сьомги, 100 г салату (огірки + помідори + натуральний йогурт).

полуденок: 150 г цвітної капусти в клярі, 1 апельсин, 250 мл томатного соку.

вечеря: 200 г курячого філе, 200 г тушкованих овочів (будь-яких, крім картоплі).

День 4

сніданок: 200 г гречаної каші на воді + 1 чайна ложка вершкового масла, 1 яблуко, кава або чай.

другий сніданок: 1 банан, 50 г волоських горіхів.

обід: 200 г рисового супу на курячому бульйоні, 100 г курячих котлет на пару, 100 г салату (огірки, помідори, пекінська капуста, оливкова олія).

полудень: 200 г фруктового салату (яблука, апельсини, ківі, натуральний йогурт, кориця, 1 чайна ложка меду), зелений чай.

вечеря: 200 г сиру (5% жирності), 2 варених яйця, 250 мл томатного соку.

День 5

сніданок: омлет (2 яйця + 200 мл молока 2,5% жирності), 1 тост (25 г), 20 г твердого сиру, кава або чай.

другий сніданок: 1 банан, 1 яблуко.

обід: 200 г тушкованої капусти, 100 г запеченої курячої грудки, 2 огірка.

полуденок: 2 хлібця, 15 г шинки, 50 г сиру (9% жирності), 250 мл томатного соку.

вечеря: 200 г відварених мідій, салат (пекінська капуста, огірки, зелений горошок, яєчний білок, натуральний йогурт).

День 6

сніданок: 200 г рисової каші на молоці (1,5% жирності), 1 яблуко.

другий сніданок: 2 хлібця, 2 г твердого сиру, 15 г шинки, 50 г сиру (7% жирності), кава або чай.

обід: 250 г юшки, 100 г салату (яєчний білок + огірки + помідори + натуральний йогурт + соєвий соус).

полудень: 200 г овочевий запіканки, 100 мл томатного соку.

вечеря: 200 г сиру (5% жирності) + 20 г волоських горіхів + 50 г чорносливу.

День 7

сніданок: 3 запечених яблук, 50 г сиру (9% жирності), 25 г темного шоколаду, кави або чай.

другий сніданок: 3 хлібці, 20 г твердого сиру, 1 помідор.

обід: 200 г сирного супу, 100 г запеченої курячої грудки, 1 помідор.

полуденок: 150 г фруктового желе, зелений чай.

вечеря: 200 г білкової запіканки (куряче філе, сир, яєчні білки, молоко 1,5% жирності, цибуля), 2 огірка, 30 р зеленого горошку.

Для чоловіків і жінок

Кількість їжі варіюється залежно від потреб людини. Наприклад, для жінки, яка прагне схуднути або зберегти форму – при середньому рівні фізичної активності – таке меню буде оптимальним. Для працюючої жінки фізично калорійність меню слід збільшити на 15%. Якщо меню розраховане на молодого чоловіка, у якого високий рівень фізичної активності, слід за рахунок збільшення порцій і доповнення прийомів збільшити калорійність раціону. На 20% #8212; якщо чоловік бажає позбавитися від зайвої ваги, і на 40% #8212; якщо прагне бути завжди у формі. Приміром, на обіди слід подавати не менше 300 м рідких страв. До другого сніданку можна сміливо додавати додаткові вуглеводи, які містяться в допустимих принципами здорового харчування продукти.

Для сім’ї

Меню правильного харчування досить різноманітне. Ви можете коригувати його, залежно від ваших уподобань і потреб. Якщо у вашій родині двоє, троє, четверо або більше осіб – ви можете бути впевнені, що з таким раціоном кожен член сім’ї буде ситий.

Здорове харчування ідеально підходить для всієї родини – як для найменших, так і для літніх людей. Основні критерії, якими слід керуватися при складанні меню для сім’ї – це вікові категорії і рівень енерговитрат. Наприклад, підлітку (13-17 років) потрібно споживати більше калорій, ніж людині 50-ти років, так як організм юнака чи дівчини активно зростає. А чоловіку, який займається важкою фізичною роботою, слід споживати не менше 3000 калорій на добу.

Складаючи меню для сім’ї, примножуйте кількість продуктів на кожного члена сім’ї в залежності від його індивідуальних потреб. Наприклад, якщо у вашій родині три людини – двоє дорослих і до 40-ка років і дитина 3-х років – для приготування сніданку вам знадобиться 3 банана, 500 г вівсянки (у звареної каші вага більше, ніж у сухих пластівців), 0,5 л молока.

Для підлітків

  • Підлітку не можна сидіти на низькокалорійних дієтах і практикувати розвантажувальні дні, оскільки його організм ще розвивається і гостро потребу у вітамінах, мінералах і різних мікроелементів.
  • Меню підлітка має бути збалансованим і різноманітним. Від цього залежить імунітет молодого організму та його стійкість до впливу різних несприятливих факторів, у тому числі і психологічних.
  • Для підлітка дуже важливо дотримуватися правильного режиму харчування. Це запобігає захворювання шлунково-кишкового тракту і поява харчових розладів (анорексії, булімії тощо).
  • Підлітку необхідно снідати (каші, омлети, молочні продукти). Це активізує обмін речовин, що дуже важливо для нормалізації гормонального синтезу.
  • При схильності до повноти слід виключити з раціону висококалорійні продукти, фаст-фуд, солодкі газовані напої.
  • У період статевого дозрівання апетит підлітка може зникати, то збільшуватись. Ідеальне рішення цієї проблеми – дробове харчування 5-6 разів на день.
  • Співвідношення вуглеводів, білків і жирів в раціоні підлітка має бути таким: 50% #8212; вуглеводи, 30% #8212; білки, 20% #8212; жири.
  • Споживання солодощів слід обмежити, але виключати їх необов’язково. Кондитерські вироби можна споживати в першій половині дня (до 13:00).
  • Добова калорійність раціону повинна залежати від фізичної активності підлітка. Так, якщо юнак або дівчина займається спортом – добова калорійність повинна бути збільшена на 500 калорій.
  • Дівчатка повинні споживати не більше 2400 калорій на добу, хлопчики – не більше 2800 калорій.

Після 40-ка років

Для того, щоб позбавитися від зайвих кілограмів і підтримувати гарну фізичну форму після сорока років, необхідно ретельно контролювати свій раціон. У цьому віці зростає ризик різних захворювань, оскільки імунітет організму слабшає, а обмінні процеси сповільнюються. З цієї причини вкрай важливо не тільки стежити за калорійністю їжі, але і харчуватися збалансовано.

  • Меню повинно бути різноманітним.
  • Дробове харчування (5-6 разів на день) дозволить прискорити обмін речовин і метаболізм, що важливо для схуднення. Крім того, харчуючись дрібно ви не будете відчувати голоду.
  • Між основними прийомами їжі перекушуйте салатами зі свіжих овочів (в якості заправки – оливкова олія або лимонний сік), фруктами та сухофруктами.
  • Жирне м’ясо (наприклад, свинина, баранина), кондитерські вироби слід виключити з раціону, так як після сорока років процес ліпідного обміну сповільнюється. Це може спровокувати або посилити захворювання серцево-судинної системи і шлунково-кишкового тракту.
  • Не смажте їжу. Краще запікайте, тушкуйте або варіть.
  • Обов’язково потрібно вживати натуральні молочні продукти. В них міститься кальцій і амінокислота під назвою метіонін. Метіонін регулює процес жирового обміну і знижує рівень холестерину в організмі.
  • У раціоні повинні бути присутніми крупи (крім манної), так як вони виводять шлаки і токсини з організму.
  • Обмежте споживання картоплі. Вживайте не більше 3-х разів на тиждень.
  • Варто обмежити споживання кави і чорного чаю. Випивайте не більше двох чашок кави і не більше трьох чашок чаю в день.
  • Включіть в раціон банани – магній, який в них міститься, стимулює роботу серця.
  • Їжте чорнослив, морську і квашену капусту – ці продукти сприяють виведенню хвороботворних мікроорганізмів з кишечника.
  • Пийте близько 2-х літрів чистої негазованої води щодня.

Корисні рекомендації для здорового схуднення

  • Намагайтеся давати своєму організму найкраще. Правильне харчування – це один з головних кроків на шляху до вашого успіху.
  • Шкідливі звички здатні послабити позитивний ефект здорового харчування. Наприклад, їжа перед телевізором або комп’ютером провокує переїдання, порушення травлення.
  • Намагайтеся якомога більше рухатися. По можливості займіться будь-якими фізичними вправами – у фітнес-залі або будинку. Так ви не тільки спалюєте калорії, але і стимулюєте роботу кишечника.
  • В будь-якому віці захоплююче хобі, саморозвиток і спілкування з цікавими людьми – кращі способи відволіктися від думок про їжу!
  • Прикрашайте простір навколо себе. Це подарує вам відчуття гармонії.
  • Використовуйте гарний посуд для кожного прийому їжі.
  • Концентруйтеся на смаку їжі, її аромату, консистенції. Їжте повільно і вдумливо. Так ви насититеся меншою кількістю їжі.
  • Харчуватися правильно потрібно все життя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *