Середземноморська дієта: -5 кг в місяць. Меню, відгуки

Неспроста багато представників держав Середземномор’я виступили за зарахування середземноморської дієти перелік видатних досягнень людства з занесенням її до списку культурної спадщини ЮНЕСКО. Подібна дієта є ідеальним прикладом саме збалансованого харчування, яке запобігає розвитку діабету, атеросклерозу, тромбозу і гіпертонії. Вживані при цьому продукти знижують рівень холестерину, допомагають молодше і краще виглядати, зміцнюють нерви.

Секрет середземноморської дієти

Секрет розглянутої дієти дуже простий: повна відмова від синтетичних продуктів і мінімум жирів. Перевагу необхідно віддати тільки свіжому і натурального. І це в сукупності з культурою харчування (розмірене вживання їжі в колі рідних і близьких).

Умовно середземноморська дієта зображується у вигляді піраміди, «спорудженої» з п’яти харчових елементів. Основу складають зернові в повному їх різноманітності. Потім слідують фрукти, бобові, горіхи та овочі. Над ними розташовується вино і оливкову олію. Трохи вище – молоко і всі його похідні. При цьому доведеться відмовитися від сиру і цільного молока на користь кислого молока і йогуртів. Кожен день необхідно вживати шматочок сиру і пару баночок йогурту. Важлива умова – суворий контроль розміру порцій: ліміт не поширюється лише на овочі (крім бобів, картоплі та солодкої кукурудзи). Так, наприклад, середньостатистичний грек, іспанець та італієць в день з’їдає від 6 штук помідорів. Вершину продуктової піраміди складає риба і різноманітні морепродукти (вживаються кілька разів на тиждень), а також солодощі, яйця і м’ясо птиці (вживаються кілька разів в місяць). Важлива особливість: порція м’яса повинна бути до 100 р.

Середземноморська дієта наділяє раціон однієї лише користю: починаючи альфа-ліноленової кислотою і закінчуючи омега-3 поліненасиченими жирними кислотами. Це знижує рівень холестерину, підвищує імунітет, поліпшує ліпідний обмін, запобігає утворенню тромбів і запалення. Якщо додатково обмежити раціон до 1200-1500 ккал у добу (за твердженням дієтологів, які розробили «полегшений» варіант середземноморської дієти), то можна скидати вагу до 5 кг протягом одного місяця і довше жити, активно відсуваючи старіння організму (в середньому чоловіки набувають 6,6, а жінки – 4,8 додаткові роки життя).

 

Важливо дотримуватися одна умова: вранці вживати вуглеводи, а ввечері – білки, щоб скинути зайві кілограми. Плюс від такого раціону наступний: борошняне за день повністю засвоюється, а вся енергія витрачається. Ось чому вживані на сніданок паляниці та хліб не відкладаються на стегнах і талії у вигляді зайвих кілограмів.

 

Норма середземноморського раціону на людину становить 1 кг овочів на добу. Рафіновані злаки заміщуються рисом і макаронами з твердих сортів пшениці. Це під силу кожному. Рекомендується також подружитися з ароматичними травами, ріпчастою цибулею, часником, які розщеплюють жири.

Чудодійний ефект даної дієти, як вважають багато дієтологів, полягає не стільки в правильно підібраних продуктах, скільки в приготуванні і заправці всіх страв оливковою олією. Саме вона є головним джерелом корисних для судин і серця антиоксидантів і мононенасичених жирів, так як поліфеноли, вітаміни К і Е, провітамін А усувають шкідливу дію вільних радикалів.

 

Оливки (безпосередньо самі плоди) також досить популярні (причому, як вважається, зелені менш корисні, ніж чорні). Зелені оливки збираються незрілими, тому, щоб усунути гіркоту, обробляють перед маринуванням лугом. В чорних ж антиоксиданти зберігаються набагато краще. Отримане шляхом холодного віджимання (при низькому тиску і температурі) олія (extra vergine – італійська назва) має світло-зеленувато-жовтий колір і характерний аромат. Отримати біоактивні жиророзчинні екстракти допомагає ароматизація масла за допомогою спецій (наприклад, розмарину або орегано).

 

Використовувані продукти в середземноморській дієті

Морепродукти і риба удосталь містять омега-3 жирні поліненасичені кислоти, які захищають від захворювань, пов’язаних з серцем. У ході нещодавно проведених досліджень було встановлено, що зазначеним кислот властиво антиканцерогенну дію. Риба (особливо – морська) є джерелом мікроелементів (йоду, фтору і селену), мінеральних речовин (заліза, фосфору і калію) і вітамінів (B, E, D і A).

 

Бобові (сочевиця, горох і квасоля) мають у своєму складі мінеральні речовини (особливо калій), клітковину, вуглеводи, білки в легкою для засвоєння формі. Квасоля (біла) сповільнює розщеплення вуглеводів і крохмалю, тим самим знижуючи вміст цукру в крові і протидіє ожирінню.

 

 

 
Помідори входять в перелік найбільш дієвих захисників шкіри, нервової системи і серця від лікопену (вільних радикалів). При цьому більшою користю володіють не сирі помідори, а томатна паста.

 

 

 

Шпинат є гідним джерелом антиоксидантів, покращує пам’ять і попереджує дефекти розвитку плода під час вагітності, а також катаракти за рахунок підвищеного вмісту фолієвої кислоти.

 

 

 

Фенхель містить велику кількість ефірних олій (прекрасний засіб в боротьбі з простудними захворюваннями і під час розладів кишечника), калію, амінокислот і вітаміну C.

 

 

 

 

Броколі характеризується низькою калорійністю, містить каротиноїди, фолієву кислоту, калій (позбавляє організм від надлишків води і солей), фосфор, кальцій, мікроелементи (кобальт, мідь і залізо), а також рекордну кількість вітаміну С.

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *