Соя — продукт, з якими варто познайомитися ближче

Соя – продукт довголіття

Середньостатистичний житель Азії живе на кілька років довше середньостатистичного європейця. Чому? Можна знаходити безліч відвернених причин з області філософії, але набагато більш конкретну відповідь – справа в харчуванні. Азіатська кухня грунтується на рибі, овочах, рису і сої. Навряд чи те ж саме можна сказати про європейців. Особливо консервативні вони у своєму ставленні до сої, помилково вважаючи її чи шкідливим продуктом, хоча на ділі практично з нею незнайомі.

Соя. У 100 грамах міститься:

  • провітаміни В1 і В6, причому заповнюють 95% добової потреби, і 30 % необхідного провітаміну В2;
  • 90% денної норми калію;
  • цінне для травлення грубе харчове волокно – клітковина, якої багатьом так не вистачає в меню;
  • 60 % потрібної в раціоні фолієвої кислоти;
  • значна доза антиоксиданту селену (приблизно 60% необхідного), магній (50%), залізо (40%) і цинк (40%).

Ось така «шкідлива» соя.

Соя. В якому вигляді її вживають

Придбати можна боби, капуста, молоко, соєві йогурт і сир, м’ясо, соус, олія, окару. Багато сказати про бобах навряд чи можна. Боби вони і є боби. Багатий клітковиною, ситний продукт, гідний аналог значної частки м’яса в раціоні. Правда, сухі боби мають специфічний присмак, звикнути до якого під силу не всім. Але правильно приготовані вони припадуть до смаку кожному.

Паростки – делікатний продукт, шукати їх потрібно свіжими, такими, щоб їм було не більше тижня. Тому доцільніше пророщувати вищезазначені боби. Це нескладно. На ніч зерна замочуються, вранці вода зливається, а просочений вологою сою викладають на тарілку з мокрою ватою. Зверху «плантацію» необхідно накрити цигарковим папером (можна і целофаном), після чого прибрати в темне місце, не забуваючи доливати води, щоб не висохла вата. Через три-чотири днів можна приступати до збору врожаю.

Соєве молоко — напій білого кольору, дуже багатий вітамінами і кальцієм. Він є сумішшю особливо вимочених і розмелених бобів з водою. Крім того, що воно активно використовується при приготуванні різних страв, часто як аналог коров’ячого, їм повністю замінюють молоко тварин для алергетиків, особливо малюків.

З соєвого молока роблять і відповідні молочнокислі продукти, йогурт, сир. Останній – тофу часто називають «шовковою» або «бавовняним». Але епітети цими нагороджують не за незвичайну приємну консистенцію, а позначають спосіб приготування. Якщо при віджиманні використовували шовк і сир дуже ніжний – «шовковий», а якщо застосовувалася бавовняна тканина – консистенція трохи грубіше, а тофу «бавовняний».

Кілька більш екзотичний продукт – окара. Це кашка з м’якоті бобів, що залишилися після приготування тофу. Вона цінується за високий вміст протеїну і двовалентного заліза. По суті окара є єдиним рослинним продуктом, що містить цей важливий для раціонального харчування мінерал в засвоюваній формі. Саме тому її варто ввести в меню вегетаріанцям і тим, хто постує людям.

Соя для старих і малих

Літнім людям рекомендують замінювати м’ясо тваринного походження соєвим. Це пояснюється тим, що при невеликій кількості холестерину і жиру воно багате білком. А являє собою м’ясо спресовану борошно з соєвих бобів. Дітям же такий продукт не протипоказаний, але не рекомендований. Їх зростаючому організму набагато корисніше м’ясо тварин.

 Соєва олія не містить холестерину. Крім того, воно унікальне наявністю омега-3 жирної кислоти, корисної для профілактики захворювань судин і серця.

Якщо масло відмінна заміна багатьом іншим рослинним побратимам, то соєвий соус може допомогти виключити значну частину солі з системи живлення. Цей ферментований розчин білка має особливий солоний смак і чудово підійде для заправки салатів, будь-яких рибних або м’ясних страв.

І наостанок….

Старовинна китайська легенда свідчить наступне. Давним-давно Бог мавп в подяку за те, що його, пораненого, прихистили і нагодували, пообіцяв китайському імператору виконати заповітне бажання. «Я б побажав, — вигукнув імператор, – щоб мій народ назавжди позбавився від голоду!» І Бог простягнув йому#8230; зернятко сої.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *